Auto zakelijk of privé ?

Ondernemers die een auto kopen krijgen te maken met de vraag of ze hun auto zakelijk of juist beter privé kunnen kopen. Wie wil er nou te veel belasting betalen door het nemen van een verkeerde beslissing?

De vraag of het voordeliger is om een auto zakelijk of privé te rijden, is niet zo 1-2-3 te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van veel factoren. Wij van Evident kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze!

Kunt u wel kiezen ?

De eerste vraag die zich voordoet is de vraag of u wel mag kiezen hoe u de auto boekt. Als u niet meer dan 500 kilometer per jaar met uw auto voor privédoeleinden rijdt, zal de auto als een zakelijke auto worden gezien. Een auto die uitsluitend (90%) privé wordt gebruikt, dient privé te worden geboekt.
Wanneer één van deze twee situaties aan de orde is, heeft u dus geen keuze.

Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden, dan kunt u kiezen of u de auto als ondernemingsvermogen wilt aanmerken of als privévermogen. Dus wanneer u de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, is er sprake van keuzevermogen en heeft u de keuze hoe u de auto boekt.

Zakelijk

Een auto die tot het ondernemingsvermogen behoort heeft een aantal voordelen:

 • Wanneer u de auto tot het ondernemingsvermogen rekent, dan worden de aanschaf- en alle overige autokosten betaald door uw onderneming.
 • U kunt de overige autokosten (bijvoorbeeld onderhoud, brandstof, verzekering, parkeerkosten en waskosten) aftrekken van de winst van uw onderneming en u kunt ook de jaarlijkse afschrijvingskosten ten laste van de winst brengen.
 • Voor auto’s zonder CO2-uitstoot heeft u recht op milieu-investeringsaftrek.

Een auto die tot het ondernemingsvermogen behoort kan ook een aantal nadelen hebben:

 • Wanneer u besluit om de auto te verkopen, realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst.
 • Uw onderneming dient btw te betalen over de waarde van het privégebruik van de auto. Kunt u dit privégebruik niet bepalen, dan geldt dat de te betalen btw 2,7% van de catalogusprijs bedraagt.
 • Als u de auto ook privé gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen te maken met een bijtelling privégebruik. Dit is alleen het geval wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden rijdt.

Privé

Wanneer u een auto toekent tot het privévermogen, kunt u ook genieten van een aantal voordelen:

 • Bij verkoop van de auto realiseert u in privé mogelijk een onbelaste winst.
 • De auto blijft uw privé-eigendom.
 • Er is geen sprake van bijtelling privégebruik auto.
 • Uw onderneming hoeft geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik van uw auto.
 • U kunt een belastingvrije onkostenvergoeding ontvangen van €0.19 per zakelijke kilometer. Deze vergoeding kunt u ten laste brengen van de winst uw onderneming.

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen waanneer u de auto toekent tot het privévermogen:

 • U kunt de gemaakte autokosten niet aftrekken van de winst van uw onderneming.
 • U dient zelf in uw privésfeer alle autokosten te betalen.

Conclusie

Het antwoord op de vraag wat voordeliger is: de auto toerekenen tot het ondernemings- of privévermogen is afhankelijk van allerlei omstandigheden.

Wilt u een advies op maat? Aan de hand van uw persoonlijke gegevens maken wij graag een overzichtelijke berekening van de voordeligste keuze. Neem gerust contact met ons op.

Evident staat voor u klaar!